Zelf aan de slag


COPD is een ziekte die invloed heeft op uw leven. Het is een chronische ziekte. Om uw COPD klachten onder controle te krijgen en erger te voorkomen is het belangrijk dat u zelf aan de slag gaat. Wat kunt u zelf doen?

Het consult voorbereiden

Bij het leren leven en onder controle krijgen van COPD, is het belangrijk dat u zelf een goed beeld heeft van wat u wilt weten en waar u hulp bij nodig heeft van een zorgprofessional. U heeft afhankelijk van uw klachten een aantal afspraken met uw huisarts en/of praktijkondersteuner. Het is belangrijk dat u tijdens deze afspraken antwoord krijgt op uw vragen en duidelijk is welke begeleiding en ondersteuning u wilt. U kunt het gesprek voorbereiden door bij uzelf na te gaan:

  • welke vragen u heeft;
  • welke medicatie u gebruikt en heeft u daar vragen over;
  • of uw leefstijl invloed heeft op uw ziekte en zo ja, kan een zorgprofessional u begeleiden in het verbeteren hiervan.
  • welke hulp u nodig heeft om het opgestelde behandelplan uit te  kunnen voeren.

 

Zelf uw leefstijl verbeteren

Onder leefstijl verstaan we bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning. U kunt zelf aan de slag om de klachten behorende tot uw ziekte te verminderen door uw leefstijl te verbeteren. Maar hoe doet u dit? Wij geven u tips!
 

Bewegen

Regelmatige lichamelijke activiteiten kunnen overgewicht in het algemeen en COPD gerelateerde klachten verminderen. Voldoende beweging zorgt er ook voor dat u zich fitter voelt en ontspannen bent. U beweegt voldoende wanneer u minimaal vijf dagen in de week, 30 minuten matig tot intensief beweegt. Dit is de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB). Bent u jonger dan 18 jaar, dan is 60 minuten bewegen per dag de norm.

U beweegt matig intensief wanneer u een iets hogere hartslag krijgt en sneller gaat ademhalen. Onder matig tot intensief bewegen valt bijvoorbeeld stevig wandelen of fietsen. U hoeft dus niet per se te sporten om aan de norm te voldoen. Haalt u de norm? Check het op 30minutenbewegen.nl. Wilt u in Rotterdam en omgeving gaan sporten, maar weet u niet waar? Kijk dan op beweegkrachtrotterdam.nl of rotterdamsportstad.nl

Stoppen met roken

Roken is een belangrijke risicofactor bij het ontstaan van COPD. Wanneer u eenmaal COPD heeft ontwikkeld kunt u hier niet meer van genezen. Dat betekent niet dat stoppen met roken geen nut meer heeft. In tegendeel. Stoppen met roken is voor COPD-patiënten van groot belang om erger te voorkomen. Daarnaast zorgt het stoppen met roken voor schonere longen en meer lucht. Ofwel een betere kwaliteit van leven. Stoppen met roken is vaak moeilijk, maar niet onmogelijk. Ook dit hoeft u niet alleen te doen. De praktijkondersteuner en huisarts kunnen u hier bij helpen. Zij kunnen u adviezen geven maar weten ook welke hulpmiddelen er zijn en het beste bij u passen.