Bewegen naar Beter met een glimlach


“Het geeft mij veel plezier en voldoening de glimlach te zien van cliënten wanneer zij de drempel naar sporten of meer bewegen hebben overwonnen. Ook wanneer ik hoor dat zij na doorverwijzing naar ons, later met trots aan hun huisarts of praktijkondersteuner vertellen hoe goed zij er qua gewicht, conditie enzovoorts op vooruit zijn gegaan.” Zo vertelt een enthousiaste Niels Visser, sportconsulent bij MEE Rotterdam Rijnmond. Hij doet dit werk fulltime voor het project ‘Bewegen naar Beter’, een samenwerking van MEE Rotterdam Rijnmond, IZER, Fysio Holland en Rotterdam Sportsupport. Wat houdt dit project in? En wat zijn de ervaringen van Niels?

Het project ‘Bewegen naar Beter’ is (na eerst een pilot) drie jaar geleden van start gegaan voor de Rotterdammer met hart- en vaatziekten of diabetes type 2. Sporten draagt bij aan de gezondheid van deze doelgroep: het zorgt voor uitbreiding van het sociale netwerk, verkleint de kans op lichamelijke klachten en verlaagt cholesterol en bloedglucose. Huisarts, praktijkondersteuner, sportconsulent of fysiotherapeut en beweegaanbieders werken in een keten samen om patiënten te motiveren, begeleiden en ondersteunen bij het vinden van een passende beweegactiviteit. Deze netwerkaanpak is zeer succesvol gebleken. Het project was in eerste instantie gericht op Rotterdam-Noord, maar inmiddels, gezien de grote behoefte bij huisartsen en praktijkondersteuners, bestrijkt het heel Rotterdam. Sinds 2018 zijn er binnen het project ook een aantal focusgebieden, namelijk Prins Alexander, Kralingen/Crooswijk, Rotterdam Noord en Centrum, waar ook zorgprofessionals buiten de ketenzorg om een beroep kunnen doen op Bewegen naar Beter.

Niels, hoe zou je jouw werk in het kort kunnen beschrijven?
“Vanuit Bewegen naar Beter bied ik cliënten c.q. patiënten een helpende hand wanneer zij een drempel ervaren om een sportvereniging of andere aanbieder binnen te stappen. Mensen met een chronische aandoening hebben vaak ook andere klachten dan alleen diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. Ze weten dan soms niet wat het meest verstandig is om te doen qua sporten of meer bewegen: wat kan ik, wat mag ik? Als sportconsulent adviseer ik cliënten over het voor hen geschikte beweegaanbod in hun eigen wijk. Daarbij bekijken we alle randvoorwaarden en mogelijke beperkingen. Denk aan bijvoorbeeld reuma, artrose, overgewicht, budget, vervoer en dergelijke. Indien nodig ga ik samen met de cliënt mee naar de vereniging of aanbieder. Een warme overdracht kan de cliënt een veiliger en vertrouwder gevoel geven: ‘je hoeft het niet alleen te doen, je hebt steun’.”

Wat is het voordeel van Bewegen naar Beter voor huisartsen?
“Huisartsen en praktijkondersteuners kunnen natuurlijk altijd gebruikmaken van alle expertise die MEE als organisatie heeft. Nu gaat het dan specifiek om ‘bewegen’. Huisartsen en praktijkondersteuners hebben vaak niet veel tijd om een uitgebreid gesprek met hun patiënten te hebben over dit onderwerp, omdat zij vanuit zijn rol voornamelijk aandacht besteden aan de medische kant. Die tijd heb ik als sportconsulent wél: ik mag een uur uittrekken om met de patiënt meer op maat te bepalen van welk beweegaanbod hij of zij het beste gebruik zou kunnen maken. Ik spreek de patiënt ook thuis, in zijn of haar vertrouwde omgeving. In de loop der tijd heb ik gemerkt dat het vaker dan eens gaat om een verandering van mindset die dat zetje geeft om werkelijk de stap te zetten naar structureel sporten of meer bewegen. Vanuit dat opzicht kan ik dus meer ‘de diepte in’.

Verder is onze dienst voor zowel de huisarts, de praktijkondersteuner als de patiënt kosteloos en koppelen wij na doorverwijzing altijd weer terug naar de huisartsenpraktijk, zodat deze goed inzicht heeft in de stappen en voortgang van de patiënt als het gaat om ‘bewegen’. Eventueel kan de huisarts of praktijkondersteuner zijn eigen hulp aan de patiënt hierop afstemmen. Een aanmelding kan binnen de ketenzorg van IZER via VIPLive of het formulier op de website Rotterdam Sportsupport.”

Heb je voorbeelden uit de praktijk?
“Zeker. Ik heb bijvoorbeeld een cliënte met diabetes van eind twintig begeleid. Ze had veel overgewicht en ook psychische klachten. Ze wilde basketballen, maar had de moed niet. Ze had negatieve gedachten over zichzelf, zoals ik ben veel te dik, ze lachen me uit, ik kan niet eens gaan stappen met mijn vriendinnen. Ik heb haar vanwege onze ervaringen uit de praktijk en onze expertise aangeraden om niet te gaan basketballen, maar te beginnen met tafeltennissen. Dit helpt onder andere om de beenspieren en lichaamscoördinatie te versterken. Ik was blij om te zien dat ze het er erg naar haar zin kreeg en sporten structureel wist in te bouwen in haar leven. Niet alleen vanwege het bewegen, maar ook het sociale aspect: ze maakte nieuwe vrienden, het was gezellig! Uiteindelijk bleek dit een opstap naar, naast tafeltennis, nog méér bewegen, op verschillende manieren en op eigen initiatief. Inmiddels is ze veertig kilo afgevallen.

Een oudere cliënte met COPD van tegen de zeventig wilde dolgraag zwemmen, maar ze was er in haar eigen woorden ‘doodsbang’ voor. Samen gingen we naar het zwembad. Ze begon eerst met zwemmen in een aangepaste groep. Je wordt dan ook in het water zelf begeleid. Deze dame zit nu helemaal lekker in haar vel. Zowel lichamelijk als mentaal, want het sociale aspect houdt haar extra enthousiast om te blijven gaan. Ik kan je het nog sterker vertellen: ze ging van scootmobiel, naar rollator en vervolgens naar alleen een wandelstok!” (Klik hier voor het filmpje met het verhaal van mevrouw Pongers.)

Nog een laatste noot aan de huisarts en praktijkondersteuner?
“Wees vooral welkom! Laten we sámen gaan voor de glimlach van de patiënt, want wie wil dat nu niet? Ik nodig huisartsen en praktijkondersteuners ook graag uit te kijken naar de video’s: https://www.izer.nl/ketenzorg/projecten/bewegen-naar-beter/videos.”

Meer informatie over Bewegen naar Beter

Website Rotterdam Sportsupport - Bewegen naar Beter

Filmpje Bewegen naar Beter - algemeen

https://www.izer.nl/ketenzorg/projecten/bewegen-naar-beter
Leefstijlinterventie
Samenwerking