Samen met de diëtist boodschappen doen


‘Dat koekje bij de koffie, daar kan ik écht niet zonder’, ‘Ben zo moe, neem toch maar weer een afhaalmaaltijd’, ‘Gezond eten? Moet ik zeker apart voor koken en ik héb het al zo druk!’. Dit zijn slechts enkele excuses uit een hele reeks die een diëtist regelmatig voorbij hoort komen, waarom mensen hun leefstijl niet aan willen of kunnen passen.

Sinds september 2017 biedt huisartsenpraktijk Chan en van der Vorm (Poortugaal) een speciaal traject aan patiënten met diabetes of een hart- en vaatziekte aan. Een avond in de supermarkt met begeleiding door een diëtist. In groepjes van ongeveer acht personen geeft de patiënt aan wat voor producten hij of zij normaal gesproken koopt. Zijn deze producten eigenlijk wel gezond? Wat zit er precies in en hoe lees je zo’n etiket? De diëtist is direct bij de hand om te adviseren waar de patiënt het beste op kan letten.

Het project werd opgestart vanuit een overleg tussen de huisartsen en diëtist. Hoe konden zij deze groep patiënten nóg beter ondersteunen? Duidelijk werd dat patiënten (al willen ze wel) vaak worstelen met verandering in leefstijl en niet altijd gedegen inzicht hebben in wat zij eten. Bijvoorbeeld door tijdgebrek en ‘misleidende’ reclames. Drukte en de ‘macht der gewoonte’ prevaleren vaak boven een gezonde leefstijl.

Er werd een afspraak gemaakt met een plaatselij¬ke supermarkt om ‘de rondes’ in de avond (want dan is het niet zo druk) plaats te laten vinden. Via de diëtist en de praktijk meldden zich al gauw patiënten aan. De kosten voor het traject worden vergoed door de ziektekostenverzekering.

Positieve reacties
Inmiddels zijn er al drie groepen mee geweest op een ronde door de supermarkt. Deelnemers zijn een mix van patiënten met diabetes of een hart- en vaatziekte. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 45 tot 65 jaar. Een aantal is al langdurig patiënt, maar er zijn ook mensen bij die ‘tegen medicatie aanzitten’. De reacties van de deelnemers zijn overwegend positief. Het vindt in een laagdrempelige sfeer plaats met ‘lotgenoten’. Dat schept een band. En er mogen vrijuit vragen aan de diëtist worden gesteld die hierop coachend reageert. Zo leren patiënten bij het doen van de boodschappen de voor hen juiste hoeveelheden suikers, vetten en koolhydraten te filteren.

Preventie
Het traject richt zich overigens niet alleen op patiënten die al onder controle staan en/of medicatie hebben, maar is ook preventief bedoeld. Bijvoorbeeld voor mensen bij wie bloeduitslagen een verhoogd suiker- of cholesterolgehalte aangeven en in de ‘gevaren-zone’ dreigen te komen wanneer zij niks veranderen aan hun eetpatroon. Zo tijdig mogelijk vanuit de huisartsenpraktijk voorlichting geven, heeft continue aandacht. Jezelf verdiepen in wat je eet, is voor de meeste mensen geen dagelijkse kost. Veel vinden we ‘gewoon lekker’. En waarom iets veranderen, als je toch geen klachten hebt? We denken bijvoorbeeld dat als we drie glazen sinaasappelsap op hebben dat dat heel gezond is, maar je krijgt wel een enorme dosis fruitsuikers binnen.

Eind dit jaar wordt het ‘supermarktproject’ geëvalueerd. Een dergelijk traject waarin bewegen centraal staat zou een volgende stap kunnen zijn.

Meer informatie
Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met Lia van der Vorm: liachan.kaderartsHVZ@gmail.com.
CVRM
Diabetes
Leefstijlinterventie