“Ondersteuning bij de praktijkaccreditatie heeft ons veel werk bespaard”


Marjan Siersema is huisarts bij huisartsenpraktijk Siersema en Noga in Rotterdam. Ze nam deel aan de workshops binnen het programma NHG-Praktijkaccreditatie. Hieronder deelt zij haar ervaringen.

Waarom heb je gekozen voor ondersteuning door IZER?
“Ik had mij al georiënteerd bij collega’s, waarvan een aantal opleiders zijn. Uit dat contact begreep ik dat het best veel tijd kost om praktijkaccreditatie te verkrijgen. En dit zou dan komen náást de dagelijkse werkzaamheden. Toen IZER met dit programma kwam, zag ik het als een goede gelegenheid om een leidraad te krijgen. Dan hoefden wij niet helemaal vanuit het niets te starten.”

Heeft het uiteindelijk ook tijd gescheeld?
“Het blijft een tijdrovend karwei. Wij zijn nu een maal meer ‘doeners’ dan ‘protocollenschrijvers’. Maar ik moet zeggen dat het ons veel werk heeft bespaard, omdat wij vanuit de ondersteuning voorbeelden kregen die wij konden aanpassen aan de realiteit van onze eigen praktijk. En nu we dit proces helemaal doorlopen hebben, kunnen wij toekomstige aanpassingen van de protocollen ook eenvoudiger en sneller doorvoeren. Wij hebben met de hulp van IZER een goede basis gecreëerd.

Verder versterkt het gezamenlijk met elkaar aan de slag gaan voor de praktijkaccreditatie ook het teamproces. Bij het doornemen van de protocollen hoor je wat er bij de ander leeft. Je krijgt ook meer inzicht in elkaars werkwijze. Dit komt de samenhang, dynamiek en synergie ten goede.”

Ben je nog tot een nieuw inzicht gekomen, een ‘aha-moment’?
“Zeker. Toen we onze administratie doorliepen bleek dat een van onze assistenten nooit een vast contract had gekregen. Ze is 24 jaar geleden bij ons gestart met een overeenkomst voor bepaalde tijd en… deze bleek nooit te zijn verlengd. Enfin, dat is nu weer helemaal op orde, ze werkt hier nog steeds! (Lacht.) En zo zijn er wel meer dingen hoor, maar het punt is dat het absoluut waardevol is dat je op deze manier de praktijk even kritisch ‘langs de meetlat’ kunt leggen.”

Wat kun je verder nog aan wellicht geïnteresseerde praktijken meegeven?
“Dat de workshops écht het verschil maken. Wanneer je op zo’n avond met een aantal huisartspraktijken deelneemt, is het leuk en interessant om met elkaar te spreken, ervaringen te delen en tips uit te wisselen. Het gebeurt in een prettige sfeer waar je ook samen de dingen een beetje kunt relativeren. Want, zoals gezegd, het blijft een hoop werk. De praktijkgerichte tips van Astrid en Rina (IZER) vond ik overigens erg nuttig!”
Accreditatie