“Wat fijn dat u een patiëntenportaal heeft dokter!”


Steeds meer huisartsenpraktijken maken gebruik van een patiëntportaal. Een kwart van de IZER-leden biedt nu al een patiëntportaal aan. Over een jaar zal dit aantal nog veel hoger liggen vanwege de wetgeving online inzage. Om IZER-leden te ondersteunen bij de implementatie, zijn we gestart met gesprekken met voorlopende huisartsen die al zo’n portaal aanbieden. Ter inspiratie delen we in de komende nieuwsbrieven een aantal van deze verhalen.

Online Inzage in IJsselmonde
In september 2018 is de praktijk Odedokter gestart met mijngezondheid.net. Bij de start was er veel aandacht voor het portaal. Iedere patiënt met een ingeschreven e-mailadres kreeg een brief/mail met de uitnodiging om zich aan te melden bij het portaal.

De eerste reactie kwam van een 94-jarige man: “Wat fijn dokter dat dit nu mogelijk is!” Dat is ook wat huisarts Odekerken direct opmerkt: “Het gebruik van het portaal is absoluut niet leeftijdsgebonden. Ik heb ouderen die veel gebruikmaken van het portaal en jongeren die toch liever langskomen. Het gebruik is niet gekoppeld aan leeftijd, wel aan digitale vaardigheden. Sommige patiënten hebben hulp nodig bij het activeren van hun account, maar daarna is het gebruik makkelijker.”

In IJsselmonde, een gemengde wijk met o.a. veel ouderen, blijkt het portaal goed gebruikt te worden. Patiënten kunnen online hun labuitslagen inzien en stukken van het dossier. Odekerken: “In het begin was ook ik bang voor telefoontjes over uitslagen of over wat ze zagen in het dossier. Deze heb ik echter vrijwel niet!”. De praktijk is nu druk bezig met een verbouwing. Na de verbouwing wordt ook de app MedGemak verder geïmplementeerd. “Deze app maakt het gebruik van de online faciliteiten nog makkelijker en het is een stuk gebruikersvriendelijker”, aldus Odekerken.

Ook aan de slag met een patiëntportaal?
IZER is samen met Het Netwerk en de LHV bezig met een collectieve subsidieaanvraag om aan de slag te gaan met OPEN. Hiermee worden ondersteuningsgelden binnen gehaald om online inzage in de praktijken te realiseren. Als u meedoet met de aanvraag krijgt u ook als huisarts een tegemoetkoming van OPEN. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tanja Swinkels, via t.swinkels@izer.nl.
e-Health