Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) belangrijker dan ooit


Mensen met een chronische aandoening en overgewicht hebben meer risico om COVID-19 te krijgen en kans op een ernstiger verloop van de ziekte. Een gezonde leefstijl, waarin gevarieerde voeding en beweging centraal staan, beperken het risico om ziek te worden en verbeteren de moraal. Daarom een oproep aan POH en huisartsen: blijf patiënten verwijzen! Want juist in deze tijd is GLI belangrijker dan ooit.

Coachingspraktijk Buro Hurkmans & Houtman

Lifestylecoaches Evelyne en Danielle van Buro Hurkmans & Houtman zijn trots op wat zij in korte tijd met hun cliënten hebben bereikt. De huidige Beweegkuur heeft een focus op voeding, beweging en gedrag en blijkt effectief. Voor bewoners in een grote stad als Rotterdam zijn er zoveel mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat een client zich ontwikkelt. Naast het coachen op levensstijl, wijzen we cliënten ook op allerlei lokale initiatieven om hun netwerk uit te breiden of om zich te ontwikkelen en persoonlijk te groeien. Denk hierbij aan het volgen van taallessen of aanmelden bij een plaatselijke biljartclub. Door het maken van de juiste verbindingen is veel winst te behalen voor de deelnemers. Ons Buro is in 2019 gestart met de GLI en sindsdien werken we met een groep mensen die door de huisarts of POH naar ons is verwezen. Het is een enthousiaste groep mensen die graag willen. Natuurlijk hadden we bij sommige deelnemers soms twijfels over hun inzet en motivatie, maar een gedragsverandering verloopt niet bij iedereen tegelijkertijd. “Net op het moment dat je denkt een slechtnieuwsgesprek met een deelnemer te moeten voeren over het stoppen van het traject, werd je verrast door hun inzet en vorderingen”, zegt Danielle.

Leefstijlcoaches zijn opgeleid om maatwerk te bieden, want iedere cliënt is anders en heeft andere doelen. Tijdens de coronapandemie zijn de GLI-deelnemers voornamelijk digitaal gecoacht. Deelnemers die goed ter been zijn, werden al wandelend gecoacht. “We merken dat de groep deelnemers zich in deze periode extra zorgen maakt over hun gezondheid, daarom is het contact juist in deze periode geïntensiveerd”, aldus Evelyne.

Wilt u ook verwijzen?

Bekijk dan de GLI-informatie op izer.nl of neem contact op met verpleegkundig consulent Corrie Mol, c.mol@izer.nl.

Algemeen
Leefstijlinterventie