Eerstelijns oogzonderzoek: Een hele verbetering voor patiënt en artsen


Huisarts Leonie de Bont over het Eerstelijns oogzonderzoek:

“Een hele verbetering voor patiënt en artsen”

Sinds de start van het Eerstelijns oogonderzoek in Rotterdam heeft huisarts Leonie de Bont al aardig wat patiënten naar de optometristen bij Star-shl verwezen. “Dit is een fijn aanbod om de patiënt laagdrempelig een uitgebreid en deskundig oogheelkundig onderzoek te kunnen aanbieden.”

“Vanwege de lange wachtlijsten bij de oogartsen verwezen wij patiënten met visusklachten al naar optometristen, dat gebeurde via Ksyos,” zegt huisarts Leonie de Bont (Huisartsenpraktijk Buitenhof). “Nadeel van die verwijzing was dat dit consult ten laste kwam van het eigen risico van de patiënt. Bij het Eerstelijns oogonderzoek is dit niet het geval en dat scheelt toch voor de patiënt. Sindsdien verwijzen we patiënten eigenlijk altijd naar de optometristen bij Star-shl.”

 

Geruststellend

Welke patiënten verwijst Leonie zoal? “Mensen bij wie glaucoom in de familie voorkomt en die een screening op prijs stellen of patiënten met verdenking van staar. Er zijn ook onbegrepen oogklachten die ik weliswaar kan behandelen, maar waarbij patiënten behoefte hebben aan nader onderzoek. Ik kan voor droge ogen bijvoorbeeld wel oogdruppels voorschrijven, maar kan niet de retina bekijken of oogboldruk controleren. Zulk aanvullend onderzoek door een deskundige, die dieper in het oog kan kijken, kan soms heel geruststellend zijn.”

 

Prima brief

“Dit is een fijn aanbod om de patiënt laagdrempelig een uitgebreid en deskundig oogheelkundig onderzoek te kunnen aanbieden. Als verwijzer krijg ik een prima (digitale) brief terug van de optometrist, met duidelijke bevindingen en een advies voor verdere behandeling of verwijzing. In geval van verwijzing staat tevens vermeld op welke termijn verwezen moet worden. Ik heb van patiënten nog geen negatieve ervaringen vernomen en ik neem aan dat de wachtlijsten in de tweede lijn er ook bij gebaat zijn. Deze werkwijze is een hele verbetering voor patiënten en artsen.”

Lees hier meer over het Eerstelijns oogonderzoek.

Algemeen
Chronische zorg
Diabetes