Bewegen in de wijk


Informatie over beweegmogelijkheden in de wijk  

Tijdens eens consult komt soms het onderwerp beweging ter sprake. Maar welke beweging past nu bij welke doelgroep? Hieronder vindt u praktische informatie en links m.b.t. beweegadviezen.

 1. Het looprecept

Huisartsenpraktijken organiseren wandelingen met de patiënten en ontvangen hiervoor een geringe vergoeding. IZER ondersteunt dit initiatief van harte. De vergoeding wordt gedeclareerd via Viplive.

 Lees meer...   

 2. Bewegen naar Beter 

Is de patiënt minder zelfredzaam, maar wel gemotiveerd om te gaan bewegen? Dan kan de  patiënt aangemeld worden bij de (gratis) sportconsulent van Bewegen naar Beter. Die kent het sport- en beweegaanbod in de stad en bespreekt met de patiënt wat hij of zij wil en kan. Waar nodig zorgt de sportconsulent voor een warme overdracht naar de lokale beweegaanbieder door bijvoorbeeld de eerste keer mee te gaan. De drempel om te beginnen met sporten en bewegen, wordt zo aanzienlijk verlaagd. De verwijzingen gaan via Viplive.
Lees meer...

 3. Beweegplusactiviteiten 

Beweegplusactiviteiten zijn speciaal geselecteerde instapactiviteiten die patiënten op een fijne manier en met veel persoonlijke aandacht kennis laten maken met bewegen bij een vereniging. De patiënt beweegt in groepsverband en kan meedoen op zijn/ haar eigen tempo.
Lees meer... 

Aanmelden Beweegplus

 4. Beweegmaatjes 

Beweegmaatjes helpen Rotterdammers die in beweging willen komen. In  dit project worden mensen die in beweging willen komen gekoppeld aan een vrijwillig beweegmaatje. Dit gebeurt om uiteenlopende redenen: 

  • Omdat patiënten een duwtje in de rug nodig hebben om te (gaan/blijven) bewegen; 
  • Er niemand is om mee te bewegen; 
  • Ze niet weten welke (sport)activiteit geschikt is; 
  • Ze een lichamelijke beperking of handicap hebben (zoals diabetes, ernstig overgewicht, hart- en vaatziekten, een visuele beperking enz.); 
  • Ze een mentale of verstandelijke beperking of handicap hebben (zoals autisme, neiging tot depressie, etc.); 
  • Mensen die geen geld hebben voor de sportschool en willen gaan bewegen of sporten kunnen een beweegmaatje zoeken.
Lees meer...

 
5. Ouderen en beweging 

Sporten en bewegen helpt ouderen om fit te blijven. Het helpt hen ook een goede conditie te behouden en zich lichamelijk en mentaal fitter te voelen. Ook verlaagt het de kans op (chronische) ziektes. Vitaal ouder worden heeft bovendien als voordeel dat ouderen langer de activiteiten kunnen blijven doen die ze  graag doen. Bewegen geeft een goed gevoel. 

Lees meer...  

Beweegposter

 
6. Sportregie 

Sportregisseurs ondersteunen en helpen alle Rotterdamse sportaanbieders (individuen, verenigingen, fitnesscentra en dansscholen) bij het opzetten of ontwikkelen van hun sportaanbod. In elke wijk is een sportregisseur actief die waardevolle kennis over het sport- en beweeggedrag van de wijkbewoners in kaart brengt. Samen met de sportaanbieder kijken ze vervolgens naar kansen voor nieuwe doelgroepen en activiteiten. De activiteiten van sportaanbieders brengen zij, samen met partners, onder de aandacht in de wijk. 

Lees meer...


7. Rotterdam Sportsupport 

Rotterdam Sportsupport gaan en staan voor verenigd sporten. Zij zorgen ervoor dat iedereen sportief en maatschappelijk kunnen meedoen. IN Rotterdam zijn momenteel vier focus gebieden waar laagdrempelig beweegaanbod wordt aangeboden. 

Lees meer...  


8. Sportief Capelle 

Sportief Capelle maakt zich er hard voor dat alle Capellenaren die willen sporten of bewegen, uit de voeten kunnen. Alle leeftijden en alle doelgroepen. Ons aanbod is daarom zeer divers. De activiteiten worden, veelal, wekelijks aangeboden. 

Lees meer...